LOCATION ANALYSIS
Gangxia Village as the only existing Urban Village in the CBD of Shenzhen is needed to renew and upgrade to follow the development of the city

INTEGRATING URBAN VILLAGE

REIMAGINE A WAY FOR URBAN VILLAGE TO COEXIST WITH THE CITY

Fall 2017

URBAN DESIGN SEMINAR

FABRICS AND TYPOLOGIES: NEW YORK/GLOBAL

Shenzhen, China | 800ft x 800ft

with Kyungmin Cho

Division of Work  - Schematic Design, Master Plan Design, Rendering

STATEMENT

 

Gangxia village, as the only existing ‘Urban Village’ in the CBD of Shenzhen, suffers the same issues as others. Most of the buildings in Gangxia village are the typical ‘handshake’ buildings, which are placed so close to each other, that one could literally shake hands with your neighbor in the opposite building. The mazy, narrow alleys that shaped out of those dense, irregular structures face only a very small strip of daylight, also known as the so-called ‘thin skyline’ in Chinese. These kinds of buildings were mostly built in the ‘planting houses’ movement in the late 90s to 2004, when the indigenous villagers found out the more buildings they own, the more compensation they can get when the urban renewal happens to their village. They ignored all the standards that are vital to providing decent living condition such as ventilation and sunlight and built them not just denser but also higher than they used to. Some of the indigenous villagers even broke the red line and invaded the public space and road space. The urban fabric of Gangxia village eventually stopped to grow after a strict regulation passed by Shenzhen government in 2004 illegalizing all the private houses built after and the owners of which would be punished heavily. 

After analyzing the street hierarchy and the utilization of the street spaces of Gangxia village, our proposal wants to retain the commercial vitality and human scale of the pedestrian streets by reorganizing the street hierarchy that separates pedestrian and vehicles and limiting the number of floors of the buildings that face the market streets. Also, to improve the living condition of the tenants, the buildings also follow several basic rules: 1) Adjust the building height according to the climate feature of Shenzhen to provide better ventilation and sunlight; 2) Inner green space for residents and extra green space on the rooftop; 3) Underground parking entrance space. 

SITE ANALYSIS

FABRIC CONTRAST

ANALYTICAL DIAGRAMS

SUNLIGHT & VENTILATION ANALYSIS